Žirokopter

HOME | Žirokopter

Žirokopter

Žirokopter ili autožir je vrsta zrakoplova iz reda rotokoptera koji se kreće pomoću horizontalnog  rotora.

Žirokopter je razvio španac Juan de la Cierva, a njegov je model prvi put poletio 1923. godine.

Inače naziv "autožir" zaštićeni je znak firme Cierva Autogiro Company, koju je de la Cierva osnovao 1926., te se samo žirokopteri te firme mogu nazivati autožiri.

Juan de la Cierva je bio španski inžinjer i aeronautički entuzijasta. Učestvovao je 1921. na dizajnerskom takmičenju, za razvoj bombardera za špansku vojsku. De la Cierva je dizajnirao letjelicu sa tri motora, ali tokom ranih testnih letova, bombarder se uvijao i pao.

De la Cierva je bio zabrinut zbog problema uvijanja, i zavjetovao se da će razviti letjelicu koja će letjeti sigurno, na niskim brzinama leta. Rezultat je bio prvi uspješan "rotokopter", kojeg je on imenovao Autogiro, 1923.

 

Žirokopteri kojima raspolažemo su:

MTO SPORT i CAVALON

Razlikujemo otvoreni i zatvoreni žirokopter. Može letjeti na jako malim brzinama pa čak i bez horizontalnog kretanja u određenim uslovima. Žirokopter ima puno veću toleranciju na vremenske uslove od bilo koje druge letjelice, te leti u uslovima u kojima ne može letjeti avion sa fiksnim krilom ili civilni helikopter.

Žirokopter je jedina letjelica iz koje je moguće neometano snimanje, u svim pravcima bez prepreka, prouzrokovaih smetnjama od krila ili kabine.

I ono najvažnije, žirokopter je letjelica koja pruža najveću sigurnost uzlijetanja u odnosu na sve druge letjelice.