O nama

HOME | O nama

O nama

Misija

Naša misija je da kandidatima obezbijedimo dinamičan sadržaj od visoko kvalifikovanog osoblja koristeći modernu i sigurnu opremu.

Vizija

SBA škola letenja posvećena je održanju generalne avijacije u BiH kroz obuku odgovornih i sigurnih pilota.

Kursevi
  • PPL škola za motorne avione
  • Škola letenja na žirokopterima
  • Jedriličarska škola
  • Pilot za dan - poklon program
  • Informativni letovi
O nama

Od kako postojimo, sanjamo i maštamo o tome da poletimo kao ptice. Naši mitovi i legende su prepuni te tematike, a jedan od najčuvenijih mitova u istoriji čovječanstva – onaj o Dedalu i njegovom sinu Ikaru – posvećen je upravo našoj želji da budemo slobodni kao naši leteći prijatelji.

Letenje je ideja koja zaokuplja ljudski um od davnina, njome se bavio čak i Leonardo da Vinči. Mnogi su pokušavali mahanjem krilima da polete. Ali, tek je izumitelj ruske aerodinamike Nikolaj Jegorović Žukovski u jednom svom naučnom dijelu napisao: "Čovijek nema krila i po odnosu težine svog tijela i težine svojih mišića on je 72 puta slabiji od ptice. Mislim da će čovjek ipak poletjeti oslanjajući se, ne na snagu svojih mišica, već na silu svog razuma.”

A onda su braća Wright prvi put poletjela 1903 godine, i od tada, ljudi su kreirali mnogobrojne tipove aviona. Svaki od njih je morao da se suoči sa četiri iste sile: potisak, težina, pogon i otpor (trenje) i svaki od njih je takođe morao da odgovori izazovima održavanja stabilnosti i kontrole. Sada su naše letjelice brže od zvuka, pobjegle Zemljinoj gravitaciji i vinule se u Svemir, neke su se zadržale u Zemljinoj orbiti, istražuju svemir i nadgledaju nas „odozgo“. A neke letjelice su napravljene da običnom čovjeku ostvare iskonski san – da leti. Dobrodošli u našu školu letenja koja vam može pružiti ostvarenje sna i intenzivan osjećaj slobode. Priuštite sebi taj magični momenat i nesumnjivo najbolji osećaj koji ćete ikada doživjeti-poletite u visine. Naša misija je da svim kandidatima-polaznicima škole, zaljubljenicima u letenje, obezbjedimo dinamične sadržaje, uz pomoć visoko kvalifikovanog osoblja, moderne i sigurne opreme. Svi u SBA školi, a posebno naši odgovorni i sigurni piloti, potpuno su posvećeni održanju avijacije u BiH. Odobrenje za rad RF i Odobrenje za rad MLV

Odobrenje za rad